Chaletstijl straalt gezelligheid en ambacht uit

Anoul Bouwman van Architectenbureau Visser & Bouwman maakte het ontwerp van Hulakker. Daarvoor dook hij 150 jaar terug in de tijd toen men – geïnspireerd door filosoof Rousseau – weer één wilde worden met de natuur.

Anoul begint te vertellen: “Volgens menigeen was de manier waarop Zwitsers leefden het ultieme voorbeeld waardoor het land een favoriete vakantiebestemming werd. De chaletstijl, waar Zwitserland zo bekend om staat, was geliefd en werd steeds vaker toegepast in Nederland, ook omdat veel architecten meer romantiek in hun ontwerpen terug wilden laten komen.”

 

Wat zie je daarvan terug?

Op de Veluwe, in duingebieden en achter oude NS-stations kom je de architectonische invloeden van toen veel tegen. Eén en één was twee; Ook in Hulakker gaan we de relatie met de natuur aan en de chaletstijl past bij de identiteit van de Veluwe. Anoul legt uit hoe de authentieke elementen zijn verwerkt in de hedendaagse, duurzame woningen van Hulakker.

“Kenmerkend voor deze romantische architectuurstijl is de ambachtelijke uitstraling. Verbindingen en metselwerkdetails zijn niet alleen zichtbaar, maar vallen op. In Hulakker zijn twee elementen dominant: het metselwerk en de houtornamentiek. Het metselwerk blijft in het zicht en wordt niet weggestuct. Sterker nog, net als een breiwerk zal je straks allemaal patronen in de gevel zien waaruit je het vakmanschap van de metselaar terug kunt lezen. De ver overstekende dakranden krijgen mooie klosjes en in de nok komt een houten versiering. Dit noemen we ‘de makelaar’. Tot slot zal je zien dat veel ramen een roedeverdeling hebben. Dat werd vroeger vaak gedaan vanuit praktisch oogpunt. Er waren gewoon geen grote glasplaten beschikbaar. Nu wordt het toegepast, omdat het sfeer geeft aan een huis, zowel binnen als buiten. Je voelt je meer geborgen. De houten latten fungeren als een filter zonder dat je aan licht tekortkomt. Want uiteraard zijn de ramen lekker groot, zoals we dat vandaag de dag graag zien.”

 

Met dit duidelijke signatuur maak je een statement en wordt Hulakker echt een landelijke buurt met een sterke samenhang. “Het lijkt me heel leuk om hier straks een rondje te lopen en te zien hoe woningen en natuur één zijn en bovenal hoe mensen ervan genieten om hier te wonen.”